Mielőtt elkezdenél írni

Photo by Álvaro Serrano on Unsplash
Mielőtt elkezdenél írni, fontos, hogy legyen egy minimális elképzelésed arról, hogy mit és hogyan fogsz írni. Fel kell tenned magadnak néhány fontos kérdést, illetve sokat kell olvasnod, hogy az, amit csinálsz, jó legyen.
Íme pontokba szedve az a nyolc dolog, amit szerintem szükséges megtenni vagy megkérdezni azelőtt, hogy belekezdenél ebbe a különleges és izgalmas hobbiba. 

1. Olvass mindenfélét!
Ismerj meg többféle témát, olvass romantikusat, fantasyt, erotikusat, jövőben játszódót, történelmit vagy olyat, amiben a főszereplő komoly problémákkal küzd. Akkor is próbálj meg elolvasni egyet-egyet minden témából, ha mondjuk filmben nem érdekel az a világ. Ki tudja, lehet írottan tetszeni fog, mivel a könyv általában jobb, mint a film. Ismerd meg, hogy melyik témát hogyan írják meg, mik a jellegzetességei, melyik érdekel téged a legjobban!

2. Olvass abban a témában, amiben írnál!

Ne csak szórakozásból olvasd: tanulmányozd! Figyelj oda arra, hogy az író hogyan vezeti a történetszálat, mire fektet nagy hangsúlyt, milyenek a karakterek, hogyan ábrázolja a világot! Jól teszed, ha utánanézel az interneten a kritikáknak, amiket a te témádban íródott könyvekről fogalmaztak meg, így más hibáiból is tanulhatsz.
Olvasd el a téma bestsellerét!

3. Fedezd fel a célodat!
Mit akarsz elérni az írással? Miért írsz? Meg akarsz élni belőle, nyomtatott könyvet akarsz kiadatni, vagy megelégedsz azzal, hogy az interneten publikálsz? Magadnak vagy másoknak írsz? Azért, mert unatkozol, mert muszáj megírni, ami eszedbe jutott, hogy levezesd a feszültséged, hogy kiéld a kreativitásod, vagy hogy másokat szórakoztass?

4. Nézz utána a típusoknak!

Mit is jelent pontosan az, hogy fantasy? És a disztópia? Mi jellemző rájuk? Hogyan kell őket megírni, melyik korosztályt érdekli leginkább?

5. Kinek akarsz írni?

Persze ha nem csak azért írsz, hogy magadat szórakoztasd. Máshogy kell írni egy tizenhárom évesnek, máshogy egy tizenhét évesnek és máshogy egy felnőttnek.

6. Nézz utána a szabályoknak!

Hogyan kell írni a párbeszédeket, neveket, hova kerül vessző? Hogyan alkossak jó karaktereket? Hogyan legyenek jók a leírásaim és élethűek a párbeszédeim?

7. Legyen ötleted!
Ne úgy állj neki egy történetnek, hogy majd leírod a főszereplőnk egy átlagos napját, aztán majd kibontakozik belőle valami. Így az írásod nem lesz következetes, nem alkot majd kerek egészet. Minél jobban összeáll a fejedben a kép, annál jobb lesz a végeredmény. Így nem az lesz, hogy eljutottál a regény feléig, és kitalálsz valami hatalmas csavart, de ahhoz már húsz fejezettel előbb azt a valamit valahogy máshogy kellett volna csinálni, hogy az a valami, amit most akarsz, megtörténhessen.

8. Senki sem tökéletes, főleg nem elsőre!

Ne úgy kezdj el írni, hogy az, amit elsőre írsz, tökéletes lesz. Egyébként se létezik tökéletes könyv, de törekedni kell arra, hogy minél jobbat írjunk. Az első történeteid valószínűleg távol lesznek a tökéletestől, de azért léteznek az ilyen oldalak, hogy segítsenek a fejlődésben.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések