Ötlet 5 lépésben

Egy regényt ötlet nélkül elkezdeni olyan, mint festeni festék nélkül. Megpróbálkozhatsz vele, de annak valószínűleg az lesz a vége, hogy a történetednek lesz egy unalmas eleje, ami nem vezet sehová, és ha esetleg jön egy ötlet, akkor ezt a részt nagy valószínűséggel törlöd. Miért ne kerülnéd el a felesleges időpazarlást és írnál már egyből úgy, hogy azzal célod is van?

Ha ezt az öt alkotóelemet átgondoltad, akkor már lehet egy egész kerek történeted, amin már csak csiszolni kell.

1. A fő karakter

Nincs történet főszereplő nélkül. Ő irányít mindent, ezért jó, ha már az elején kidolgozod.
Ha nincs hozzá ötleted, teljesen random is generálhatsz egyet. Kitalálod a nemét, a korát és minden mást, ami egy karakterhez kell, erre vannak külön oldalak is, amik sorsolnak neked ilyet, de kereshetsz karakterekre vonatkozó kérdőívet is. Egy szokatlan kombináció is még érdekessebbé teheti a karaktered.

2. A cél/vágy

Mindenkinek vannak céljai, ahogy a karakterednek is vannak. Nem muszáj, hogy a világot akarja megváltani, ennél sokkal kisebben is lehet gondolkozni, de az legyen konkrét és teljesíthető. A lényeg, hogy valami mozgassa a karaktert.
Ha nincs ötleted, csak nézd a világot az ő szemével: a háttérsztoriból könnyen kitalálhatod, mire vágyik.


3. Az akadály


Ha nem léteznének akadályok, mindenki egyből megszerezné azt, amit akar, és kész. A lány azonnal megszerezné a fiút, a főhős legyőzné a főgonoszt és a nyomozó egyből tudná, ki volt a gyilkos. Ebből így sosem lesz regény/novella.
Minden történetben kell lennie egy (vagy akár több) akadálynak - ez lehet fizikai, érzelmi, spirituális, kulturális vagy bármilyen, amire csak gondolni tudsz. Fontos, hogy az akadályt a főhőshöz mérten szabd meg - erős főhős mellé csak erős akadály fér.


4. A változás


Ez legtöbb esetben a karakterben lezajlott változás, azaz a karakterfejlődés (ami a legtöbbször pozitív), de akár lehet a világban történt változás is. Ha minden olyan marad, mint amilyen az elején volt, akkor valami hiányozni fog.


5. A környezet


Lehet, hogy már az elején kitalálod, hogy te egy olyan fantasy történetet szeretnél írni, amiben a hét királyság mindegyikében más fajok élnek, ami már egy jó kiindulópont lehet, azonban nem mindenkinek vannak már az elején ilyen határozott ötletei. A környezetet formálhatod a főszereplő köré is, ezzel érdekes párosításokat kialakítva . Egy békéért harcoló ember köré építhetsz egy háborút, és így tovább. Miért ne játszhatnál ezzel?
A cselekményhez is sokat hozzátehet, ha egy érdekes környezetet adsz meg. Egy fantasy világban a fajok közötti harc, a mágia gyengülése, a varázslók irtása vagy egy sci-fiben az, hogy új bolygót keresnek, sokat adhat a cselekményhez, pedig ez mind maga a környezet.

Ha ezt az öt elemet megalkottad, már jó úton jársz, hogy legyen egy kerek történeted. Ha még ez sem segít, hamarosan hozok egy bejegyzést, amiben összegyűjtöm azokat a forrásokat, ahonnan ihletet meríthetsz.

Forrás: https://thewritelife.com/need-story-ideas/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések